Smaczne ciastka bezglutenowe

Słodycze są czymś co chyba lubi każdy z nas. Sięgamy po nie kiedy dopada nas mały głód lub kiedy mamy niski poziom cukru i nasz organizm domaga się czegoś słodkiego. Jeżeli wybieramy zdrowe słodycze, to nie musimy mieć wyrzutów sumienia.

Co zawierają ciasteczka bezglutenowe?

ciastka bezglutenowePrzeglądając ofertę większości cukierni, można mieć wrażenie, że zdecydowana większość jest przygotowywana z mąki pszennej, która jest najtańsza i też najmniej wartościowa. Przeważnie są to cista i ciasteczka, w których znajduje się mnóstwo cukru, zatem do zdrowych produktów nie można ich zaliczyć. Na szczęście coraz częściej piekarnie wprowadzają do swojej oferty ciastka bezglutenowe, które są idealne dla osób chorych na celiakię, na diecie bezglutenowej czy odchudzającej. Ponadto z uwagi na skład, ciastka te są polecane także każdemu z nas, a w szczególności dzieciom, gdyż mają niewiele kalorii i i są zdrowe. Przede wszystkim składają się z mąki bezglutenowej, czyli na przykład z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej czy kokosowej. Mają bardzo prosty skład, który łatwo odtworzyć samodzielnie w domu. Podstawą jest mąka, jajka, tłuszcza w formie masła, odrobina proszku do pieczenie lub sody oczyszczonej i można dodać słód w postaci miodu, ksylitolu, erytrytolu czy syropu z agawy. Wszystkie składniki się zagniata na gładką masę i piecze kilka – kilkanaście minut w stu osiemdziesięciu stopniach. Ciasteczka bezglutenowe długo utrzymują świeżość jeżeli są przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Idealnie się nadają jako przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie czy poczęstunek dla gości do kawy.  Co najważniejsze – takie ciastka można bez obaw podawać dzieciom, gdyż nie zawierają białego cukru, ani żadnych zbędnych sztucznych dodatków czy konserwantów.