Pomidory podstawą kuchni włoskiej

 

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które mógłby jeść na okrągło. Są wśród nas miłośnicy kuchni włoskiej, francuskiej, japońskiej czy też arabskiej, a także koneserzy tradycyjnych polskich smaków. Okazuje się, że każda potrawa zyskuje dużo więcej przy jej odpowiednim doprawieniu. Możemy w tym celu używać ziół, mieszanek czy innych składników.

Wyjątkowy smak suszonych pomidorów

pomidory suszoneGdy myślimy o kuchni włoskiej, z pewnością mamy przed oczami tradycyjne spaghetti lub pizzę, pyszną kawę i lody w różnych smakach. Włosi są bardzo dumni ze swojej kuchni, która jest uważana za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Przywędrowała ona i do naszego kraju, z miejsca podbijając serca koneserów smacznego jedzenia. By przygotować prawdziwe włoskie danie, w naszej kuchni nie może zabraknąć oliwy, świeżych i suszonych ziół, powinny się tam również znaleźć znakomite pomidory suszone. O ich wyjątkowym smaku z pewnością przekonał się każdy, kto miał okazję ich spróbować. Suszone pomidory możemy kupić w większości sklepów spożywczych i supermarketów. Świetnie nadają się jako dodatek do pizzy, makaronu, zupy czy chleba, a położone na kanapkę zamienią ją w prawdziwy kulinarny majstersztyk. Suszone pomidory kupujemy najczęściej w słoikach, w zalewie z dodatkiem ziół, żurawiny, pestek dyni czy też oliwek. Nie może zabraknąć ich w naszej kuchni, szczególnie wtedy, gdy pragniemy nieco poeksperymentować z włoskimi daniami.

Miłośnicy kuchni włoskiej są zgodni, że jest ona smaczna, zdrowa i sycąca. Któż z nas nie skusiłby się na kawałek pysznej pizzy czy porcję włoskiego makaronu? Jeśli i my lubimy tego typu dania, musimy zaopatrzyć się w suszone pomidory. Ich wyjątkowy smak i aromat dodadzą charakteru każdej naszej potrawie i przeniosą nas do słonecznej Italii.