Dzielarki do wypieku bułek

Jak to się dzieje, że wszystkie bułki z jednej partii wyglądają identycznie? Wszystko to zasługa odpowiednich maszyn piekarniczych. W takim zakładzie produkujących bułki znajdziemy między innymi profesjonalne dzielarki. To właśnie za ich pomocą można dzielić ciasto na równe wagowo porcje, a następnie zaokrąglać je, dzięki czemu wszystkie bułki są równie okrągłe i nie różnią się między sobą praktycznie niczym.

Charakterystyka dzielarek do bułek

dzielarka do bułekTakie dzielarki dostępne są w ofertach producentów w trzech wersjach – są to modele 4-, 5- lub 6-rzędowe. Oczywiście ostatni model zapewni nam wypiek największej ilości bułek za jednym razem. W przypadku mniejszych piekarni, nie zawsze taka duża dzielarka będzie koniecznością, dlatego te mniejsze modele także cieszą się popularnością i są chętnie kupowane przez te nieduże zakłady produkcyjne. Wszystkie modele są wydajne, istnieje możliwość regulacji skoków, od 12 do 25 na minutę. W takiej dzielarce możemy dzielić i formować ciasto wszelkiego rodzaju – pszenne, drożdżowe czy też graham, a także ciasto na pączki. Każda dzielarka do bułek jest wykonywana zawsze ze stali nierdzewnej, która jest dopuszczona do kontaktu z żywnością. Spełnianie norm higienicznych jest naprawdę ważne, tylko wówczas mamy pewność, że urządzenie zapewni nam bezpieczne w spożyciu wypieki. Jest jeszcze jedna bardzo ważna zaleta dzielarki, o której zresztą powinniśmy wspomnieć na początku – a mianowicie, że jest to urządzenie całkowicie automatyczne i wymaga jedynie prostej obsługi przez człowieka (włączania czy wyłączania).

Automatyzacja branży piekarskiej przełożyła się na wysoki poziom wydajności, dzięki czemu można produkować nawet kilka tysięcy wypieków w czasie jednej godziny. Obecność maszyn automatycznych w zakładzie produkcyjnym przekłada się więc na większe zyski.